CINE ARE NEVOIE DE EVALUAREA COMPETENTELOR? CHIAR TU!
Ghid de supravietuire dupa un assessment center
Definitie: evaluarea NU inseamna A DA CUIVA IN CAP (la figurat vorbind, bine inteles).
Evaluarea competentelor (de exemplu - capacitate de decizie, potential de leadership, potential managerial, abilitati de vanzari, customer care etc) poate oferi informatii importante atat companiei cat si persoanei evaluate.
Cu ce seamana un centru de evaluare a competentelor (assessment center)?
Cu analizele pe care un doctor ti le da sa le faci pentru a pune corect un diagnostic in urma durerii de cap pe care ai tot resimtit-o.
Ce obtii in urma unui centru de evaluare a competentelor?
De la medic obtii o evaluare a starii de sanatate si o reteta cu indicatii clare referitoare la medicatia si regimul ce trebuie urmat.
Dupa un assessment center iti oferim o analiza a nivelului competentelor comparat cu nivelul asteptat si indicatii referitoare la:
- masuri (training, coaching etc) ce trebuie luate pentru a creste nivelul lor (daca scopul evaluarii este identificarea nevoilor de training sau construirea unui plan de cariera)
- cat de pregatit esti / pregatita este persoana evaluata pentru a avansa pentru o pozitie mai inalta (daca scopul evaluarii este de avansare)
- cat de potrivit este candidatul pentru companie (daca scopul evaluarii este selectia)
Cum se face o evaluare de competente?
Medicul, in urma discutiei cu tine, iti recomanda sa faci o serie de analize de sange, echografii, etc. Dupa ce obtii toate aceste informatii - va pune diagnosticul si iti va da tratamentul.
Noi, in urma discutiei cu compania sau cu tine setam o serie de instrumente:studii de caz individuale, studii de caz in grup, in-basket, teste, interviuri s.a. Organizam o zi de evaluare (dureaza 6-8 ore), studiem toate rezultatele si comportamentele din timpul probelor. Elaboram apoi rapoartele in care sunt analizate toate competentele urmarite si facem recomandari obiective.
Si totusi, la ce ar putea folosi o evaluare de acest tip?
- in recrutare
- in eficientizarea echipei (s-ar putea sa ai surpriza sa afli ca cel mai nesuferit subaltern / coleg s-ar putea sa fie cel mai eficient. Sau nu!)
- in identificarea nevoilor de dezvoltare
- in crearea planului de cariera
- in promovarea catre angajatori
Asadar, supravietuirea in astfel de situatii (bineinteles, daca evaluarea este corect realizata) nu ar trebui sa presupuna un efort major ..